Gânduri de sărbători

Spre bucuria mea nu prea sunt dus  la biserică. Spre regretul alor mei nici pe la sinagogă nu prea sunt dus. Si totusi dintre sărbătorile evreiesti Hanuka îmi place cel mai mult. Fiindcă e si cea mai permisivă .Celelalte sărbători îți definesc în special ce e interzis. De Paști de-i zice Pesah nu ai voie să mănînci pâine. De Ziua Ispăsirii de-i zice Yom Kippur nu ai voie să măninci deloc. În schimb de Hanuka de-i zice tot Hanuka nu sunt interdicții . Hanuka te acceptă așa cum ești . Pentru cine nu  știe Hanuka celebrează minunea din templu cînd uleiul prevăzut să ardă  timp de o zi , a ars  8 zile ,  un caz unic de gestionare a resurselor neegalat de nici un  Noble Energy  din zilele noastre .

Dar mai e un motiv pentru care îmi place.  Mercantil.  Si el se află ancorat undeva departe in amintirile timișorene.  In fiecare an de Hanuka venea rabinul cel sfătos de la Bucuresti.  La sinagoga  din centru. Era plină sinagoga.  Iar  baietii si fetele din cor  îi cintau  Hevenu Shalom Aleihem , Maoz Tsur si Hava Naghila.  La sfărșit ,rabinul acela sfătos îl chema pe fiecare corist în parte și îi dadea un  titirez si un plic. Si in plic era o bancnotă de 50 de lei.  Și apoi mă chema și pe mine. Și îmi dadea si mie tot un titirez si un plic.  Îl luam cu jenă. Ceilalți făcuseră ceva ,se străduiseră. Dar eu ?  Și îmi ziceam că de anul viitor merg și eu la cor. Și apoi mergeam toți să  mincăm gogoși cu gem. Erau extraordinari gogoșii. E drept, aveau 500 de calorii dar cine număra caloriile pe atunci.Si pe urmă  cu burta plină de gogoși uitam promisiunea.

Îmi plac sărbatorile în care ți se dă ,nu alea în care ți se ia. Tot de aceea mi-a plăcut si Crăciunul.  Semnificația e deosebita dar senzația e aceeasi.  Reintilnirea cu  copilul din noi, ăla de care ne e un pic rușine si-l ascundem bine,bine in restul anului ca  nu cumva să părem infantili.   Și nu are importanță  dacă  acea seară magică vă află lîngă menoră , lîngă brad sau lîngă amîndouă  . Vorba unui bun prieten de-al meu pe care-l iubesc tare desi nu ne-am intilnit niciodată si nici nu e vreo sansa sa ne intilnim ca eu sunt om si locuiesc intr-o casă iar el e personaj si locuiește intr-o carte  ” Nu contează în care credință  rătăcești . Dumnezeu te va găsi oriunde îl vei căuta ” . Hanuka Sameah  .Craciun Fericit !!

012

4 gânduri despre „Gânduri de sărbători

  1. Gyuri, te regăsesc. După vreo două epistole in care eu nu am mai simțit vibratia, (escu din coadă m.o fi făcând nesimțit), revăd scriitorul plăcut din tine. Cel fin observator, cu ironia subtilă, cu învățămintele (mulțumesc pentru ele), cu anul care a trecut fără să scoți cartea…

    Apreciază

Lasă un comentariu