Despre Sarbatoarea Corturilor

Pentru mine un film bun e ăla care te face să te mai gândesti la el, mult timp după ce ai ieșit de la cinema. O carte bună e una la care te gândești, mult după ce ai pus-o înapoi pe raft. Așa e și cartea lui Ioan T Morar   „Sărbătoarea corturilor”. O carte care iti pune întrebări existențiale  –  unele se înapoiază  insoțite de răspunsuri – altele la fel cum au plecat. E o poveste reală petrecută in Aradul  de dinainte de revoluție , având protagoniști 13 oameni- numar biblic- porniți în căutarea credinței adevărate. Printre ei nu se află IIsus, în schimb  se află Iuda-  turnător la securitate.  Spre deosebire de predecesorul lui biblic , acest Iuda modern își recunoaște greșelile,  și devine unicul martor prin intermediul căruia cititorului  i se dezvăluie această poveste neobișnuită  . Cartea devine astfel  un fel de versiune actualizată  a Evangheliei după Iuda, in care Iuda se nimerește a fi  inginer,  deci povestea este redată scurt, inginerește , fără înflorituri  .  Membrii grupului  vor să trăiască întocmai  ca si primii creștini -si atunci se convertesc la iudaism. Legamintul cu poporul lui Israel este consfințit prin sânge în momentul circumciziei, petrecută în mare taină intr-un fel de casă conspirativă  căreia ei îi spun kibutz ca să fie în ton cu aspirația finală a membrilor grupului , aceea de a emigra în Israel   .

Este o carte despre căutări    . Membrii grupului sunt un timp baptiști , apoi adventiști, pe urmă neo-penticostali , toate culte marginalizate în România comunistă. Trec apoi la iudaism, pentru ca în final, împuținați să se reîntoarcă in Aradul post-comunist unde vor întemeia un fel de sinagogă  iudeo-creștină numită Sărbătoarea Corturilor, pentru că -așa cum spune Beni , personajul central al cărții, devenit rabin în Israel –   „Nu contează unde rătăcești. Dumnezeu te va găsi oriunde-l vei căuta  ”

Intr-unul din capitole  Jac-conducătorul grupului-explică ce anume l-a atras la iudaism . Moș Micală un batrin evreu simplu , nu avea copii avea in schimb avea o multime de cărți . La intrebarea lui Jac de ce nu arunca aceste carti că tot nu le va citi nimeni , Mos Micală zice :” Noi nu aruncăm cărțile . Le lasam să se stingă literă cu literă . Cărțile trebuie să trăiască  mai mult  decât oamenii”.

Cartea lui Ioan T Morar -„Sărbătoarea corturilor”-Editura Polirom –   este o carte care se va stinge greu …Sarbatoarea_Corturilor_Ioan_T_Morar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s