Bar Mitzvah cu Tanti Rașela

Am 13 ani și îmi verific în fiecare zi cutia poștală. Aștept o scrisoare foarte importantă . De la o doamnă din America pe nume Rașela Welch.  Am  invitat-o să participe   la Bar Mitzvah mea .  Poate că nu știți ce e aceea o Bar Mitzvah ? Nici eu nu am știut până ce  mi-a explicat nenea Herbert   . Nenea Herbert e tutorele pe care părinții mei l-au rugat ca să mă pregătească in vederea ceremoniei . Mi-a zis că e un fel de examen de maturitate . ” Vei urca la amvon în sinagogă și vei citi un pasaj din Tora. Apoi il vei interpreta. La sfârșit, înainte de cadouri , o să primești cele șapte binecuvântări . Prima binecuvântare e întotdeauna de la părinți. Apoi de la rudele mai apropiate ori mai îndepărtate și de la învățații obștii . Ultima binecuvântare , a șaptea, e de la o persoană pe care o vei alege tu. Căci asta înseamnă de fapt maturitatea . Libertatea de a face alegeri. „Si spunând asta mi-a întins o carte învăluită in coperți de piele si mi-a explicat că acela e  Vechiul Testament , cea mai citită carte a lumii .

 Erau zile de relativă destindere in urbea noastră   , la Capitol rula filmul Cei trei mușchetari cu Oliver Reed și diavolița aceea cu buze senzuale și decolteu generos de care eram indrăgostiți toți băieții din clasă, din școală poate din tot cartierul – Rachel Welch  , iar eu stăteam in casă și studiam Biblia  . Nu era genul de literatură care să mă atragă . Avraham, Yitzhak si Yaakov nu semănau cu  Athos, Porthos si Aramis   și nici Moise nu era Captain Nemo .  Mai erau și personajele feminine. Miriam cea complicată, Lea, cu vederea subțire  și sora ei , cu un nume duios și cunoscut -si nenea Herbert zâmbește șăgalnic . Rachel . „Ca Rachel Welch ??!!” – zic, trezit dintr-o lungă hibernare . „Exact . Ca Rașela Welch .  Si să știi că și ea e , da și ea e … înțelegi tu

 Amărăciunea prelungitelor zile de studiu mi s-a transformat pe loc  in bucuria de a afla că m-am născut intr-o religie atît de minunată căreia ii aparținea și Doamna Rașela Welch . I-am scris imediat . Peste câteva zile voi intra in fascinanta lume a adulților prin pericopa care poartă numele tău. Mi-aș dori să-mi fii alături la cea de-a șaptea binecuvântare .

********************************************************

Am 14 ani. După tradiția iudaică sunt deja adult și mă pot confrunta cu crudul adevăr  pe care l-am aflat intâmplător din revista Cinema . Rașela Welch nu e…  . După buletin o cheamă Raquel Tejada si e de-a lor. Dintr-o familie de focoși mexicani . Poate că de aceea nici nu mi-a răspuns la scrisoare . Poate că de aceea nu mi-a trimis binecuvântarea . Iar cât despre Bar Mitzvah   ? Nu  s-a mai ținut. Probabil ai mei au ajuns la concluzia că nu dă bine să fii văzut ieșind dintr-o sinagogă in acei ani .  Sincer , nu mi-a părut rău . Fără Rașela Welch toată tărășenia nu mai avea nici un farmec .

 

Un gând despre „Bar Mitzvah cu Tanti Rașela

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s