Profesorul vizionar și decibelii zburători

Pe la inceputul anilor ‘60 fabrica de ciocolată  Kandia din Timisoara primise niște utilaje pentru eliminarea bulelor de aer din ciocolata fierbinte-numite taboteze . Problema era că tabotezele faceau un zgomot infernal și nimeni nu putea să lucreze linga ele. Au incercat sa le procure muncitorilor niste dopuri de urechi-dar dupa doua ore cu dopurile ,muncitorii se bițiiau ca in filmele lui Chaplin. Nimeni nu rezista sa stea linga mașină un schimb intreg. Trebuia facut ceva .

Disperați au apelat la minister. Ministerul a format o comisie de specialiști de la Facultatea de Mecanică din Timisoara . In fruntea comisiei era profesorul Coloman Bakony o somitate in domeniu dar mai mult de atît un om foarte original .

Cei din comisie au primit mai intii schița mașinii.Au controlat, au măsurat și apoi au venit la fata locului . Studiază mașina atîta cît se poate sta in jurul ei .Apoi profesorul Bakony convoacă  o ședință lărgită cu toti inginerii fabricii.

Sala de sedinte e plina. Toti asteapta cu sufletul la gură soluția-minune. Și intr-adevar profesorul Bakony nu dezamăgește. No, drajilor am găsit rezolvarea -spune profesorul cu accentul lui ardelenesc. Un murmur de ușurare în sală.Toti inginerii scot carnețelele să noteze . No puneț napoi carnețele că nu  de țedule aveți nevoie .Tot ce vă trebuie e un bilet de tramvai. Cunoasteți Timisoara? -ii intreaba pe inginerii mirati. Ei, daca o cunoasteti ,vă suiți in tramvaiul 6,mereți tri stații și vă dați jos tocmai in strada Gheorghe Doja . E acolo o școală de surdo-muți cea mai bună din țară. Angajati de acolo cițva baieti si fete să lucreze pe tabotezele voastre. Toți veți avea de cistigat . Nu știu dacă au făcut așa însă profesorul Bakony a fost unul dintre primii care a intuit potențialul extraordinar aflat in oamenii cu dizabilități.

scoala_surdo_muti

Un gând despre „Profesorul vizionar și decibelii zburători

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s