Cînd te numești Schimmerling Gheorghe nu poți deveni altceva decît un satiric. E un nume care poartă în el embrionul unei disonanțe cognitive, ca o motocicletă cu remorcă sau un camion cu ataș , un nume la care funcționarii școlii parcă treceau prin chinurile Golgotei cînd trebuiau să pronunțe Schimmerling după care urma recompensa în banalul,eliberatorul Gheorghe.
In timpul anului eram Gyuri sau Schimi sau Dilas doar odată pe an ,de 23 aprilie eram Gheorghe .Nu știu prin ce poznă a statisticii în clasa aia de 36 de elevi tocmai eu eram singurul Gheorghe.
În clasa a șasea ziua de 23 aprilie cădea într-o zi de practică în atelier. Aveam un maistru foarte simpatic, pe nume Doboșan. Și în ziua aia văd cum toți elevii și maistrul se adună în jurul meu și îmi urează la mulți ani. Sunt surprins și un pic speriat. Nu de mult văzusem un film -Unora le place jazzul – unde șeful unei bande de mafioți îi organiza -chipurile- o petrecere surpriză rivalului său -ca să-l lichideze . „Dar ziua mea e în octombrie”- zic ,exact ca nenorocitul ăla de mafiot.”E și azi”-îmi zice Codruța.”E Sfântul Gheorghe”. Atunci am aflat pentru prima oară că am două zile de naștere.
În ziua aia , maistrul Doboșan m-a învoit ca să le fac cinste colegilor .Mi-a zis că dacă mă întreabă cineva să zic că dumnealui mi-a dat voie. Deși pe directorul școlii îl chema Călugăru , acesta nu prea era dus la biserică. Și cu numele lui complet de Călugăru Igor , se afla și el într-o disonanță cognitivă chiar mai puternică decît a mea .
De la școală mă duc glonț la servici la mama să-i povestesc și ei ce descoperisem .Mama se sperie cînd mă vede căci mă știa la practică.
“Mi-au dat drumul.E ziua mea !!” -îi zic eu exaltat .”Cum ziua ta ?” -întreabă ea surprinsă.”Cum mamă chiar nu știi . E Sfântul Gheorghe” .Mama se face albă la față .
–“Păi, nu e sfântul nostru”-a zis ea. Atunci am înțeles pentru prima oară că sfinții spre deosebire de Dumnezeu nu sunt ai tuturor .Dar mama care avea foarte mult tact nu a intrat în dezbaterea teologică ci a venit cu mine la Alimentara ,ca să-l cinstim împreună pe noul meu patron .După care m-am întors la școală unde colegii mi-au cîntat Mulți Ani Trăiască.
De atunci l-am tot căutat pe Sfântul Gheorghe . Voiam să-i spun că am dat odată de băut în cinstea lui. Bine,nu chiar de băut doar o napolitană și un Dănuț de la Alimentara .Dar nu am reușit să dau de el nicicum. În anii aceia materialist-dialectici fusese și el marginalizat .
L-am întîlnit pe Sfântul Gheorghe mult mai tîrziu într-un muzeu din Paris. Am fost puțin dezamăgit. Nu prea se potrivea cu imaginea pe care mi-o creasem despre el în mintea mea de copil. Am crezut că e un tip bonom care o să-mi facă cu ochiul ,șmecherește, ca de la Gheorghe la Gheorghe. Și care seamănă puțin cu maistrul Doboșan. În loc de asta am dat peste un teuton aspru, îmbrăcat în zale din cap pînă în picioare , care aducea mai mult cu directorul Călugăru. Am stat minute întregi în fața tabloului , l-am examinat pe toate părțile și nu știu de ce dar parcă am avut senzația că mă potrivesc mai mult cu balaurul .
Frumoase povestioare! Continuati!
ApreciazăApreciază
Aceasi situatie o am si eu cu Sfântul Petru.
O intamplare: acum vreo 10 ani eram in vizita de afaceri la o ferma agricola unde administratorul era italian cu numele Paolo. Era chiar 29 iunie ziua sfântului nostru.
La un moment dat intra in sala o lucratoare si ii cere scuze lui Paolo ca sotul ei pe nume Gheorghe (!) nu vine azi ca e sarbatoare..
Paolo mirat o intraba ce sarbatoreste? Raspunsul firesc Sfantii Petru si Pavel.
Italianul izbucneste: adica Petru si Paolo sunt la lucru si Gheorghe ne sarbatoreste! Nu?
Apoi m-am documentat exista o multime de sfinti ca oamenii harnici sa aibe motiv de sarbatoare
ApreciazăApreciază
Dragul meu,
am ratat momentul felicitării așa că fac acest lucru cu întârziere dar cu același drag.
Așa cum nu ți se potrivește alura războinică a sfântului nu poți fi asemănat nici cu balaurul care în toate picturile o termină prost. Î-ți doresc din tot sufletul ca tu să o termini cu bine în toate confruntările cu sfinții și balaurii actuali.
ApreciazăApreciază