Era un inceput frumos de iarnă, tocmai venise vacanța cu trenul din Franța, aveam 10 ani și eram la biblioteca județeană a orașului. Era o bibliotecă mare, spațioasă , un adevărat paradis pentru un împătimit de lectură . În dimineața aceea am ocolit toate cărțile din lectura obligatorie , l-am evitat pe Hector Malot- Singur pe lume- din lectura obligatorie căci titlul mi se părea prea deprimant pentru o promițătoare dimineață de iarnă și m-am oprit chiar lângă primul raft . La litera A în mijloc era un scriitor pentru copii , unul cu un nume lung și figură de bunic simpatic . Am ales o carte cu coperți galbene pe care era desenată o fetiță si niște chibrituri. Nu mi-am dat seama ce monument al tristeții luasem in mână . Toată acea iarnă m-a urmărit chipul acelei fetițe nevoită să vinda chibrituri pentru a-și ajuta bunica . De atunci mi-am propus să rescriu povestea. Sau cel puțin să-i modific finalul .În loc de în colţul dintre cele două case, când se lumină de ziuă, zăcea jos fetiţa, cu obrajii roşii, cu zâmbetul pe buze… moartă, moartă de frig, în cea din urmă noapte a anului să se termine cu afară ningea cu fulgi mari dar la ea în casă, lângă sobă, era cald și bine. Era un final patetic -dar atunci mi se părea cel mai frumos posibil.

Daniel are cam vîrsta mea de atunci, și îi plac mult poveștile . E drept că acum nu mai trebuie să le împrumute de la bibliotecă ci le citește direct de pe computer . Părinții lui Daniel, oameni practici și cu picioarele pe pământ au decis că a venit vremea să afle cum stau lucrurile în lumea asta adevărată din afara cărților .
Nici Moș Nicolae cel cu ghetele, și nici vărul său mai mare , Moș Crăciun , nu puteau supraviețui .Fiindcă un moș care intră noaptea, pe furiș în casele oamenilor nu are în el nimic educativ. Poate fi un hoț sau poate chiar un pedofil. Trebuia lichidat. Dar nu așa dintr-o dată , ci treptat ,pe bucățele .
I-au strecurat îndoiala în suflet. Cum poate Moș Crăciun să ajungă în aceeași seară și la el, și la Ionuț -colegul lui de bancă- și la toți copiii din clasă când doamnei învățătoare îi ia un trimestru întreg . Și de unde poate avea moșul, pensionar bugetar , atâția bani pentru cadouri.
Dar povestea asta avea să ia o întorsătură ca la telenovele căci in firma unde lucra mama lui Daniel s-a organizat o excursie , tocmai în îndepărtata Laponie. Care includea și vizita în satul lui Moș Crăciun. Inclusiv în casa lui Moș Crăciun. Atunci pentru părinții lui Daniel a început dilema .

Căci nu se cade să mergi în casa omului,să dai mîna cu el, să te așezi cu el la masă și la urmă să-i spui că nu există . Atunci au hotărât să-l învie . Nu chiar dintr-o dată, ci tot așa în etape, bucățică cu bucățică . I-au zis că dacă crezi cu adevărat în ceva, acel ceva există . Dacă pisica lui Schrödinger poate să fie în același timp și moartă și vie atunci și Moș Crăciun poate ajunge în același timp și la el și la Ionuț. Și în ziua mult așteptată, prietenul meu Daniel și-a îmbrăcat hanoracul termic ,s-a dus în satul lui Moș Crăciun, a vizitat oficiul lui poștal,apoi a intrat la Moș în casă l-a pipăit, l-a tras ușurel de barbă , că tot mai avea el o îndoială mică, mică. Apoi din adîncul ochilor lui curați s-a uitat în ochii albaștri ai finlandezului și a spus o vorbă care ținea de alt loc și de alt timp dar așa îi venea lui bine să spună –Acu cred că există chiar dacă nu există .
Și cu inocența-i regăsită s-a suit imediat pe sania Moșului cea trasă de reni și a plecat împreună cu el să dea o raită prin stepa artică .

Iar dacă veți avea drum până în Laponia , vă recomand să faceți o escală și la Copenhaga. E în drum. O să o întâlniți acolo pe fetița cu chibrituri. Nu, nu a murit în ultima zi a anului – cum spunea danezul ăla . E bine .Lucrează la Institutul de Cercetare A Fericirii. Acolo, la institutul ei , au ajuns la concluzia ca ei danezii sunt cel mai fericit popor din lume. Poate pentru că lucrează mai puțin. Programul ei e intre 9 și 16 . Dar azi a ajuns acasă mai devreme pentru că e sărbătoare .
Pune niște lemne pe foc. Își toarnă un pahar de glögg fierbinte, lîngă el așează o farfurie cu migdale si stafide. Acuma îi e atât de dor de bunica ei .De-abia așteaptă să treacă Covidul ăsta nenorocit ca să o poată îmbrățișa din nou. Deschide dulapul din bucătărie și scoate o cutie de chibrituri. În cutie mai rămăsese doar un singur chibrit. Mâine va coborî la băcanul din colț , bătrânelul ăla ciudat care seamănă uimitor cu acel scriitor danez , Hans Christian Andersen . Aprinde cele patru luminări .O lumină blândă învăluie încăperea. Este ultima duminică de advent . Peste câteva zile va fi Crăciunul. Își pune un disc cu Abba pe care nu îl mai ascultase din liceu și se așază în colțul ei preferat de lângă șemineu. Afară ningea cu fulgi mari dar la ea în casă, lângă sobă, era cald și bine.

SUPERBA POVESTE!ASA DA FINAL DE POVESTE! FELICITARI!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Minunat! Frumoasa povestea! Felicitări, Gyuri!
ApreciazăApreciază
Multumesc Cristina . Sarbatori Fericite !
ApreciazăApreciază
Ce frumos este sa ma simt din nou copil , la 77 de ani !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Copii suntem la orice vîrstă. Big Like !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mos Craciun de anul nou adu-mi o mașină mare pentru copii de 9 ani o sa fiu cuminte
ApreciazăApreciază
Acum intelegeti poate de ce am rescris si am adaptat cu un libret pentru muzica povestea Scufitei Rosii. „Noua poveste a Scufitei Rosii” are un mesaj frumos, are umor, este lipsit de cruzime. Povestea Fetitei cu chibrituri a fost deja rescrisa. Am avut toata colectia „Märchen dieser Welt” in care caseta si cartea erau identice. Le-am folosit in terapia vorbirii, in terapia legasteniei, la exercitiile de citit cu copiii.
https://picclick.de/Die-M%C3%A4rchen-dieser-Welt-23-H%C3%B6rbuch-Kassetten-224227165704.html
ApreciazăApreciază
Dragă Gyuri,
Mulțumesc.
Faptul că ai reușit prin teoria lui Schrödinger să-l readuci le viață pe vestitul moș mi-a umplut sufletul de fericire. Să fiu sincer nu mă mai așteptam la vreun cadou. Trebuie să recunosc este cel mai frumos cadou pe care l-am primit în ultima vreme. Felicitări pentru modul în care ai scris cadoul.
Cu drag, Alex
ApreciazăApreciază