Moș Crăciun a Înviat

Dacă aș fi avut un avocat bun și dacă inculpatul  ar mai fi  în viață , astăzi l-aș fi dat în judecată pe cetățeanul  Hans Christian Andersen ,de profesie scriitor,cu ultimul domiciliu stabil cunoscut în Copenhaga, Danemarca, districtul Osterbro,strada Liniștei . Sub acuzația de   tulburare a copilăriei .
 
 

  Era un inceput frumos de iarnă, tocmai venise  vacanța cu trenul din Franța, aveam 10 ani  și eram  la biblioteca județeană a orașului. Era o bibliotecă mare, spațioasă   , un adevărat paradis pentru un împătimit de lectură  . În dimineața aceea mi-am propus să-mi fac singur alegerea  , am ocolit toate cărțile  din lectura obligatorie , l-am evitat pe Hector Malot- Singur pe lume căci titlul mi se părea deprimant , l-am ocolit si pe Jules Verne-Căpitan la 15 ani, eu eram Un rebel la 10 ani,    și  m-am oprit   chiar lângă primul raft  . La litera A  în mijloc era un scriitor pentru copii  , unul cu un nume lung  ce scrisese  o povestire despre o  fetiță  cu chibrituri    .Ce putea  fi rău -mi-am zis- în cartea acestui danez simpatic,cu figură de bunic , care te privea de pe copertă  . Nu mi-am dat seama ce bombă  de tristețe ascunde în ea  .  Scriitorii ăștia nu înțelegeau că noi copiii-spre deosebire de adulți- chiar credeam tot ce scriau ei în cărțile lor . Toată acea iarnă care n-a mai fost frumoasă , m-a urmărit chipul acelei fetițe   sărace nevoită să  vinda  chibrituri pentru a-și ajuta bunica  , moartă de frig  la lumina ultimului chibrit în Noaptea Anului Nou  . De atunci mi-am propus să rescriu povestea.  Sau cel puțin să-i modific  finalul .În loc de în colţul dintre cele două case, când se lumină de ziuă, zăcea jos fetiţa, cu obrajii roşii, cu zâmbetul pe buze… moartă, moartă de frig, în cea din urmă noapte a anului să se termine cu afară ningea cu fulgi mari dar la ea în casă, lîngă sobă, era cald și bine. Era un final cam prostuț-dar atunci mi se părea cel mai frumos final posibil.

fetita-cu-chibrituri
 

Daniel are  cam vîrsta mea de atunci,  și îi plac mult   poveștile . E drept că acum nu mai trebuie să le împrumute de la bibliotecă ci le citește direct de pe media.  Părinții lui Daniel, oameni practici și cu picioarele pe pămînt  au decis că  a venit vremea  să afle cum stau lucrurile în lumea asta adevărată din afara cărților .   

Mai întîi i-au explicat pe îndelete că nu există nici  tinerețe fără bătrînețe și nici viață fără de moarte .Nici cocoși cu punguțe cu doi bani  în plisc. Toate personajele din basme s-au adaptat vremurilor. Păcală cel șiret a intrat în politică și a ajuns deputat  . Ileana Cosînzeana face selfiuri pe Instagram și visează să cunoască  un fotbalist iar Zmeul e un prosper om de afaceri.
 

Nici Moș Nicolae cel cu ghetele, și nici vărul său mai mare , Moș Crăciun , nu și-au găsit locul în lumea asta adevărată    .Fiindcă  un moș care intră noaptea,pe furiș în casele oamenilor nu are în el nimic educativ. Poate fi un hoț sau mai rău ,poate chiar un pedofil.  Trebuia lichidat.  Dar nu așa dintr-o dată , ci treptat ,pe bucățele .

I-au strecurat îndoiala în suflet.  Cum poate Moș Crăciun să ajungă în aceeași seară și la el, și la Ionuț -colegul lui de bancă- și la toți  copiii din clasă când  doamnei învățătoare- care e mult mai tînără ca moșul- îi ia un trimestru întreg să-i viziteze pe toți.  Și de unde are moșul atîția bani pentru cadouri, că doar nu din pensie.  Iar dacă te uiți bine la el, vezi că nici nu e chiar moș,barba îi e legată cu șnur.  Pentru că Daniel e un copil ascultător, tratamentul intensiv a dat roade .  După un timp Daniel  s-a vindecat  de poveste și s-a despărțit de Moș Crăciun . 

 

Dar povestea asta avea să ia o întorsătură ca în telenovele căci la firma unde lucra mama lui Daniel s-a organizat o excursie ,tocmai în îndepărtata Laponie.  Care includea și vizita în satul lui Moș Crăciun.  Inclusiv în casa lui Moș Crăciun.  Atunci pentru părinții lui Daniel a început dilema .

Village-of-Santa-Claus
 

Căci nu se cade să mergi în casa omului,să dai mîna cu el, să te așezi cu el la masă și la urmă să-i spui că nu există . Atunci au hotărât să-l învie  pe Moș Crăciun.  Nu chiar dintr-o dată, ci tot așa în etape, bucățică cu bucățică .  Azi o înviere mai mică, mîine una mijlocie,poimîine ceva mai mărișoară.  I-au zis că dacă crezi cu adevărat în ceva, acel ceva nu are cum să nu existe. Dacă pisica lui Scrodinger poate să fie în același timp și moartă și vie atunci și Moș Crăciun poate ajunge în același timp și la el și la Ionuț.  Și în ziua mult așteptată, prietenul meu Daniel și-a îmbracat hanoracul termic ,s-a dus în sat la Moș Crăciun,a vizitat oficiul lui poștal,apoi a intrat la Moș în casă l-a pipăit, l-a tras ușurel de barbă , că tot mai avea el o îndoială mică, mică.  Apoi din adîncul ochilor lui curați s-a uitat în ochii albaștri ai finlandezului și a spus o vorbă care ținea de alt loc și de alt timp dar așa îi venea lui bine să spună –Adevărat a înviat.

 Și  cu inocența  regăsită  s-a suit imediat  pe sania   Moșului cea  trasă de reni și a plecat împreună cu el să dea o raită prin stepa artică .

Kids-Enjoying-With-Santa-And-Elfs-Reindeer-Sled-At-The-Santa-Claus-Village
 
De acum Daniel știe. Moș Crăciun există. Dar nu peste tot și nu la fel  .Acolo , către Polul Nord   e om. Mai încolo , la sud, se topește și se face idee. Ca să o vezi nici măcar nu trebuie să fii mai bun de sărbători. E de-ajuns să fii mai puțin rău în restul anului.
 

Iar dacă veți avea drum până în Laponia  ,  vă recomand să faceți o escală și la Copenhaga. E în drum.O să o întîlniți acolo pe fetița cu chibrituri.Nu, nu a murit în ultima zi a anului. E bine .Lucrează la Institutul Danez de Cercetare A Fericirii. .De la 9 la 16 e programul ei. Dar azi a ajuns acasă mai devreme pentru că e sărbătoare .

Pune niște lemne pe foc. Își toarnă un pahar de glögg fierbinte, lîngă el așează o farfurie cu migdale si stafide. Acuma îi e atât de dor de bunica ei  .De-abia așteaptă să treacă Covidul ăsta nenorocit ca să o poată imbrâțișa din nou. Deschide dulapul din bucătărie și scoate o cutie de chibrituri.În cutie mai rămăsese doar un singur chibrit.Mîine va coborî la băcanul din colț ,  bătrânelul ăla  ciudat care seamănă uimitor cu acel scriitor danez , Hans Christian Andersen . Aprinde cele patru lumînări.O lumină blîndă învăluie încăperea.Este  ultima duminică de advent . Peste câteva zile  va fi Crăciunul. Își pune un disc cu Abba pe care nu îl mai ascultase din liceu și se așează în colțul ei preferat de lîngă șemineu. Afară ningea cu fulgi mari dar la ea în casă, lîngă sobă, era cald și bine.

                                         
Foto : Corina Doța

8 gânduri despre „Moș Crăciun a Înviat

 1. Acum intelegeti poate de ce am rescris si am adaptat cu un libret pentru muzica povestea Scufitei Rosii. „Noua poveste a Scufitei Rosii” are un mesaj frumos, are umor, este lipsit de cruzime. Povestea Fetitei cu chibrituri a fost deja rescrisa. Am avut toata colectia „Märchen dieser Welt” in care caseta si cartea erau identice. Le-am folosit in terapia vorbirii, in terapia legasteniei, la exercitiile de citit cu copiii.
  https://picclick.de/Die-M%C3%A4rchen-dieser-Welt-23-H%C3%B6rbuch-Kassetten-224227165704.html

  Apreciază

 2. Dragă Gyuri,
  Mulțumesc.
  Faptul că ai reușit prin teoria lui Schrödinger să-l readuci le viață pe vestitul moș mi-a umplut sufletul de fericire. Să fiu sincer nu mă mai așteptam la vreun cadou. Trebuie să recunosc este cel mai frumos cadou pe care l-am primit în ultima vreme. Felicitări pentru modul în care ai scris cadoul.
  Cu drag, Alex

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s