Moș Crăciun a Înviat!

Dacă aș fi avut un avocat bun și dacă inculpatul  ar mai fi  în viață , astăzi l-aș fi dat în judecată pe pârâtul Hans Christian Andersen ,de profesie scriitor,cu ultimul domiciliu stabil cunoscut în Copenhaga, Danemarca, districtul Osterbro,strada Liniștei .Pentru infracțiunea de tulburare a copilăriei.
Copiii din generația noastră aveau o pasiune exotică -mai greu de explicat copiilor din ziua de azi-cărțile .Le împrumutam de la biblioteca orașului iar acasă le devoram cu înverșunarea unui narcoman.Țin minte perfect dimineața aceea rece , de la începutul vacanței de iarnă . Am parcurs toate rafturile de sus în jos și de jos în sus. L-am ocolit pe Hector Malot-Singur pe lume-,din lectura obligatorie căci titlul mi se părea cam deprimant.Și nu știu care duh rău m-a împins înapoi la litera A și m-a făcut ca din toate cărțile de acolo de pe raft , eu să aleg tocmai Hans Christian Andersen -Povestiri alese .Ziceam că e o carte ușoară ,se citește repede.Ce poate fi rău în cartea acestui danez simpatic,cu figură de bunic sfătos, care te privea de pe copertă.Nu mi-am dat seama ce bombă cu efect lacrimogen ascunde . Scriitorii ăștia nu înțelegeau că noi copiii-spre deosebire de adulți- chiar credeam tot ce scriau ei în cărțile lor . Toată acea iarnă m-a urmărit chipul fetiței cu chibrituri moartă odată cu ultimul chibrit din cutie,în Noaptea Anului Nou. .De atunci mi-am propus să rescriu povestea. Sau cel puțin să-i schimb finalul .În loc de în colţul dintre cele două case, când se lumină de ziuă, zăcea jos fetiţa, cu obrajii roşii, cu zâmbetul pe buze… moartă, moartă de frig, în cea din urmă noapte a anului să se termine cu afară ningea cu fulgi mari dar în casă, lîngă sobă, era cald și bine.Era un final cam prostuț-dar atunci mi se părea cel mai frumos final posibil.
Daniel avea cam vîrsta mea de atunci și îi plăceau mult cărțile. E drept că acum nu mai trebuia să le împrumute de la bibliotecă ,le citea direct de pe Kindle.Părinții lui Daniel, oameni practici și cu picioarele pe pămînt ,absolvenți de Politehnică au decis că a venit vremea să îl conecteze la viața reală .Adică să-l deconecteze de poveste.

Mai întîi i-au explicat pe îndelete că nu există tinerețe fără bătrînețe și nici viață fără de moarte .Nici cocoși cu punguțe cu doi bani  în plisc.Iar toate personajele din basme s-au adaptat vremurilor. Păcală a intrat în politică și a ajuns ministru . Ileana Cosînzeana face selfiuri pe Instagram și visează să se mărite cu un fotbalist .Zmeul,e un prosper om de afaceri.

Nici Moș Crăciun nu și-a găsit locul în lumea asta nouă, a tranziției.Că un moș care intră noaptea,pe furiș în casele oamenilor nu are în el nimic educativ.Poate fi un hoț sau mai rău ,poate chiar un pedofil.Trebuia lichidat.Dar nu așa dintr-o dată, ca în filme , ci treptat ,pe bucăți.

Mai întîi i-au strecurat îndoiala în suflet. Cum poate Moș Crăciun să ajungă în aceeași seară și la el, și la Ionuț -colegul lui de bancă- și la toți  copiii din clasă cînd  doamnei învățătoare- care e mult mai tînără ca moșul- îi ia un trimestru întreg să-i viziteze pe toți.Și de unde are moșul atîția bani pentru cadouri,că doar nu din pensie.Iar dacă te uiți bine la el, vezi că nici nu e chiar moș,barba îi e legată cu șnur.Pentru că Daniel e un copil ascultător, tratamentul intensiv a dat rezultate.După un timp Daniel  s-a lepădat de iluzia  lui Moș Crăciun .
Dar povestea asta avea să ia o întorsătură ca în telenovele căci la firma unde lucra mama lui Daniel s-a organizat o excursie ,tocmai în îndepărtata Laponie. Care includea și vizita în satul lui Moș Crăciun. Inclusiv în casa lui Moș Crăciun.Atunci a început dilema.
Village-of-Santa-Claus
Că nu se cade să mergi în casa omului,să dai mîna cu el, să te așezi cu el la masă și la urmă să-i spui că nu există .Și atunci au făcut treaba inversă.Adică, l-au înviat. Tot așa, nu dintr-o dată, ci în etape, bucățică cu bucățică . Azi o înviere mai mică, mîine una mijlocie,poimîine ceva mai mărișoară.Mai întîi cu materia. Că în fizica asta nouă de-i zice cuantică, pe care a inventat-o tot un fel de Moș Crăciun vesel și cu părul vîlvoi ,zice că totul e relativ. Chiar și timpul îl poți zgîndări înainte și înapoi ca pe o locomotivă din trenurile de jucărie.Te sui în timp și poți să te oprești la ce stație vrei. .Că dacă crezi cu adevărat în ceva, acel ceva nu are cum să nu existe.Dacă pisica lui Scrodinger poate să fie în același timp și moartă și vie atunci și Moș Crăciun poate ajunge în același timp și la el și la Ionuț. Și în ziua mult așteptată, prietenul meu Daniel și-a îmbracat hanoracul termic ,s-a dus în sat la Moș Crăciun,a vizitat oficiul lui poștal,apoi a intrat la Moș în casă l-a pipăit, l-a tras ușurel de barbă , că tot mai avea el o îndoială mică, mică. Apoi din adîncul ochilor lui curați s-a uitat în ochii albaștri ai finlandezului și a spus o vorbă care ținea de alt loc și de alt timp dar așa îi venea lui bine să spună –Adevărat a înviat. Și apoi a plecat împreună cu Moșu să facă o plimbare prin stepa lui arctică pe sania cu tracțiune trasă de reni.
Kids-Enjoying-With-Santa-And-Elfs-Reindeer-Sled-At-The-Santa-Claus-Village

De acum Daniel știe.Moș Crăciun există.Dar nu peste tot ,și nu în aceeași stare de agregare .Acolo ,la Polul Nord e ființă. Mai la sud, se topește și se face idee. Ca să o vezi nici măcar nu trebuie să fii mai bun de sărbători. E de-ajuns să fii mai puțin rău în restul anului.

 

Iar dacă veți avea drum în Laponia ,cu excursie organizată ori pe cont propriu ,  vă recomand să faceți o escală și la Copenhaga. E în drum.O să o întîlniți acolo pe fetița cu chibrituri.Nu, nu a murit în ultima zi a anului. E bine .Lucrează la Institutul Danez de Cercetare A Fericirii. Acolo ,la ei la institut știu că fericirea este ca dulceața de prune .Se prepară simplu și are nevoie de foarte puține ingrediente.Nu degeaba ei, danezii sunt cel mai fericit popor din lume.De la 9 la 16 e programul ei.Dar azi a ajuns acasă mai devreme pentru că e sărbătoare și are musafiri.

 

Pune niște lemne pe foc. Își toarnă un pahar de glögg fierbinte, lîngă el așează o farfurie cu migdale si stafide.Se gîndește la bunica ei.O va suna mîine,azi precis a ieșit cu prietenele la un kaffehygge.Deschide dulapul din bucătărie și scoate o cutie de chibrituri.În cutie mai rămăsese doar un singur chibrit.Mîine va cumpăra o nouă cutie dar pentru azi e suficient.Cu acest ultim chibrit aprinde cele patru lumînări.O lumină blîndă învăluie încăperea.Este a patra și totodată  ultima duminică de advent .Mîine va fi Crăciunul.Își pune un disc cu Abba pe care nu îl mai ascultase din liceu și se așează în colțul ei preferat de lîngă șemineu. Afară ningea cu fulgi mari dar în casă, lîngă sobă, era cald și bine.

                                         andersen_n

6 gânduri despre „Moș Crăciun a Înviat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s