Om bogat , om sărac

În urmă cu ceva timp mi-am verificat contul din banca , o verificare de rutină si am constatat cu plăcută surprindere că aveam cu mult mai mulți bani decît mă așteptam. M-am uitat pe coloana de intrari ca să constat   cum cu o zi inainte un necunoscut îmi  virase  în cont suma de 120000 de shekeli .Pentru cine nu e familiarizat cu moneda israeliană ,asta înseamnă peste 30000 de dolari .Dacă aș fi fost mistic, i-aș fi mulțumit imediat Celui de Sus  pentru acest cadou neașteptat–dar cum sunt un om rațional -am asteptat toata ziua telefonul de la bancă  ca să mă anunțe că a fost o greșeală. Dar telefonul nu a sunat . A  doua zi am răsfoit rubrica mortuară a ziarului dar nu am găsit nici aici vreun  indiciu în legătură cu proveniența banilor . A treia zi am apelat la autosugestie. Dacă s-au văzut atîtea cazuri de om păcălit de bancă de ce nu s-ar vedea  odată si un caz de bancă păcălită de om. Autosugestia a funcționat. Am încetat să mai fiu rațional, i-am mulțumit Celui de Sus   și am început să-mi  planific o vacanță de vis în insulele Maldive.

În a patra  zi  , la coborîrea din tren  în drum spre servici , în aglomerația din gara centrală am dat iarăși peste figura familiară a bătrînului cerșetor ,  pe care pînă atunci îl ignorasem. Cred că mă etichetase deja de mult drept un zgârcit incurabil. Dar atunci, pentru prima oară, m-am oprit în dreptul lui  și i-am intins o bancnotă de 50 de shekeli. S-a uitat la mine extrem de surprins . Chiar și un zgîrcit incurabil devine generos cînd îi pică din cer  30 de mii de dolari.

poor_man
Foto :  Kevin Keeno

Bineinteles ca nici o minune nu dureaza mai mult de 3 zile. În cazul meu a durat aproape patru.Telefonul de la bancă m-a surprins chiar in mijlocul zilei de lucru . Funcționara s-a scuzat si mi-a spus că banii trebuiau sa intre la altcineva cu un număr de cont asemănător cu al meu . O eroare de tastare .I-am răspuns că errare humanum est iar  o greșeală recunoscută e pe jumătate iertată ,cît despre   jumătatea cealalaltă ne putem tocmi  căci  greșelile se mai și plătesc .Nu i-am convins nici cu latina, nici cu ebraica  . Banca are cam întotdeauna  dreptate, cu siguranță atunci cînd  clientul e cam subțirel . Insulele Maldive  pot să mă mai aștepte.

Seara , obosit și un pic debusolat mă duc spre trenul care mă va duce acasa. Bătrînul cerșetor e tot acolo. Mă recunoaște de departe și îmi zimbeste larg cu gura-i știrbă.Îi zimbesc și eu. Măcar  unul dintre noi  doi avusese   azi o zi bună.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s